Новини

Селското стопанство има голям енергиен потенциал

Разговор с г-н Николай Петров, Управител на ПИН КОНСУЛТ ЕООД

Бихте ли представили решенията, които имате в областта на ВЕИ и енергийната ефективност?

Нашата фирма се занимава с обследвания за енергийна ефективност, енергийно ефективни решения за отопление, охлаждане и технологични линии, развойна дейност в областта на възобновяемата енергия и изграждане на фотоволтаични системи. От тази година развиваме проекти за биомаса и биогаз инсталации.

В процеса на работа и натрупания опит установихме, че клиентите ни не се нуждаят само от една от изброените, а по скоро имат нужда от комплексни решения за дома и бизнеса.

В частност земеделските производители и животновъди имат отпадни продукти и суровини, които биха могли да се използват за задоволяване на енергийните им потребности. В същото време може да се поставят фотоволтаични инсталации на покривите на стопанските им постройки и по този начин да спомогнат стопанствата си с допълнителни доходи от произвежданата енергия.

Кои ваши решения представляват най-голям интерес за фермерите?

Несъмнено най-добрите решения за земеделските производители и животновъди са в комбинация на оползотворяването на отпадните ресурси и задоволяването на енергийните им потребности чрез преработването им. В практиката сме използвали енергийно ефективни технологии, в комбинация със собствено екологично производство на електрическа енергия.

В нашата дейност използваме термопомпени системи за отопление и охлаждане, слънчеви колектори за топла вода, термодинамични бойлери, термодинамични панели за отопление и охлаждане, охладители с минимален разход на енергия за големи помещения, котли на различни видове горива, LED осветление, фотоволтаични системи и комбинации от изброените технологии. Най- интересната част от нашата работа е да намерим оптималното решение за клиента, като се съобразяваме с неговите възможности и енергийните му потребности.

Бихте ли посочили примери?

Бих дал един показателен пример за оранжерия, която за отопление използва котли на природен газ. След като направихме обследване за енергийна ефективност на оранжерията установихме, че можем да намалим разхода на енергия чрез въвеждане на комбинирани мерки, свързани с автоматизацията на проветрителната и напоителната инсталации, оптимизиране на отоплителната инсталация и подмяна на стъклата на стените на оранжерията с поликарбонови плоскости. На следващ етап, след изпълнение на тези мерки, проекта ще се доразвие с изграждането на биогаз инсталация, която да произвежда биогаз от слама и силаж. Чрез тази биогаз инсталация ще се произвежда електрическа енергия, а през зимата отпадната топлина от този процес се използва за отопление на оранжерията. По този начин собственика ще оползотворява отпадните суровини от земеделското си производство, ще продава на енергийното дружество произведената енергия и ще топли оранжерията си. И вместо да продължава да има високи разходи за отопление на оранжерията той ще има приходи от отпадните си суровини.

Какви са очакванията Ви за развитието на селскостопанския сектор в областта на енергийната ефективност и ВЕИ?

В селскостопанския сектор има много неизползвани суровини, отпадни продукти и инфраструктура, които могат да се използват за производството на енергия. Стопанствата могат да се модернизират и да се въведат енергоефективни технологии.

Селскостопанския сектор е много развит, но за съжаление все още новите енергоефективни технологии не са навлезли в този сектор. Нашите проекти оптимизират разходите за енергия в стопанствата и дават възможност за допълнителни доходи на стопаните. До този момент енергийната ефективност е насочена в производствения сектор и сградите. Земеделските стопани и животновъдите трябва да разберат, че тя може да се въведе и в този сектор, а там той има неограничени възможности.

В земеделието и животновъдството има големи ресурси, които да бъдат оползотворени и впрегнати в полза на стопаните.

Още

Стартира изпълнение на проект по процедура BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

П И Н КОНСУЛТ EООД подписа Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP002-1.005-0283-C01 по проект „Разработване на прототип на Електромагнитен генератор на топлинна енергия”

П И Н КОНСУЛТ EООД подписа Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP002-1.001-0398-C01 по проект „Внедряване на иновативен продукт „Дозираща помпа за течности и масла”

Наша цел е да поддържаме високо качество и коректен срок на изпълнението - интервю на сп. АГРОБИО ТЕХНИКА

 

Енергийната ефективност е от изключителна важност - интервю на сп. ЕНЕРГИЯ

 

ПИН КОНСУЛТ изгради 30 kW соларна система за собствени нужди във Варна

 

Селското стопанство има голям енергиен потенциал - интервю на сп. АГРОБИО ТЕХНИКА

 

Ново поколение конструкции за фотоволтаични електроцентрали

 

Фирма ПИН КОНСУЛТ с нова услуга